Pondelok, 17. Marec 2014 | Prílohy k správe | Tagy

Objem investícií do reklamy v 6 celoštátnych slovenských rádiách klesol v roku 2013 o takmer 4,5 percenta a dostal sa na úroveň z roku 2011. Vyplýva to z monitoringu reklamných výdavkov spoločnosti TNS Slovakia.

Najvyšší objem výdavkov do reklamy pripadol na rádio Expres, Fun rádio a rádio Viva. Poradie dopĺňajú Jemné melódie, verejnoprávne Slovensko 1 a Európa 2. Poradie jednotlivých rádií sa za ostatné 4 roky nezmenilo. Ukončenie vysielania rádia Viva 10 dní pred koncom roka 2013 nemá na poradie rádií podľa cenníkového objemu predanej reklamy žiadny vplyv.

Prehľad rádií podľa výdavkov do reklamy

Medium

5 292 696

5 648 753

-6,3%

Aj napriek poklesu oficiálnych výdavkov do reklamy celková dĺžka reklamného času využitého v prospech vysielania reklamy v roku 2013 neklesla a udržala sa na takmer rovnakej úrovni ako v roku 2012 (+0,3%).

Prehľad rádií podľa počtu odvysielaných reklamných spotov a dĺžky odvysielaných spotov

Medium

18 306

17 778

-0,7%

Slovenské rádiá odvysielali v minulom roku takmer 258 tisíc reklamných spotov v celkovej dĺžke 1986 hodín vysielania. Počet odvysielaných spotov tak klesol v medziročnom porovnaní o 8%. Z uvedených informácií vyplýva, že sa odvysielalo v rádiách menej spotov, avšak s dlhšou stopážou, takže sa celkový reklamný čas neznížil, ale zostal na rovnakej úrovni (+0,3%).

Najviac reklám sa tradične odvysielalo v posledné dva pracovné dni týždňa – vo štvrtok a piatok, čo sú zvyčajne dni, kedy ľudia cestujú domov a za najbližšími na víkend. Najmenej reklám v rádiu sa odvysielalo v nedeľu.

Najviac reklamných spotov z hľadiska ich počtu bolo odvysielaných vo štvrtok  12. decembra 2013 a to dokopy 1540 spotov na 6 monitorovaných rozhlasových staniciach.

V najdlhšom reklamnom bloku bolo odvysielaných 13 reklamných  spotov. Tento reklamný blok odvysielalo Fun rádio v piatok 21. júna 2013 podvečer o 17:45 hod a  trval takmer 5 minút.

Najviac komunikovanou komoditou boli tradičné osobné autá, za nimi nasledovala propagácia časopisov a podpora predaja supermarketov. Tabuľka nižšie uvádza desiatku najviac komunikovaných produktových segmentov v rádiách za rok 2013:

Segment

1 604 878

Televízne stanice

1 252 214

V rebríčku TOP 15 najväčších zadávateľov rozhlasovej reklamy sa umiestnili 4 automobilky (Citroen Slovakia, Škoda Auto Slovensko, Porsche Slovakia (so značkami Audi, Seat, VW) a Peugeot Slovakia). Škoda Auto Slovensko sa z prvej priečky v roku 2012 prepadla na 5. miesto. V roku 2013 ju predbehla aj automobilka Citroen (2.miesto).

Výdavky v €

715 790

Peugeot Slovakia

701 862

12 z 15 zadávateľov bolo v tomto rebríčku aj v roku 2012, pribudli traja noví zadávatelia, a to Slovak Telekom, Shell a Electro world.

Monitoring reklamných výdavkov vychádza z oficiálnych cenníkových cien a nezohľadňuje  bartre, bonusy a agentúrne provízie. TNS Slovakia aktuálne monitoruje 9 celoštátnych televíznych a 5 celoštátnych rozhlasových staníc, viac ako 120 printových titulov s celoslovenským aj regionálnym zameraním, 382 domén druhej a tretej úrovne a preberá údaje o reklame od 10 out-of-home agentúr, 2 kino spoločností a 1 mediálneho zastupiteľstva (zastrešuje 33 tematických TV staníc).

Jana Tibenská, Head of Media Intelligence, t: 02/ 32 366 320, e: janka.tibenska@tns-global.sk

www.tns-global.sk, www.tnsadexpress.sk