Piatok, 7. August 2015 | Prílohy k správe | Tagy

Agentúra TNS Slovakia realizuje prieskum o obchodných reťazcoch pravidelne každý rok. Aktuálny prieskum sa uskutočnil v máji tohto roku na reprezentatívnej vzorke 1000 respondentov a okrem iného zisťoval, v ktorých predajniach sa najvýhodnejšie nakupuje, najlepšie orientuje, prípadne ktoré predajne ponúkajú najčerstvejšie výrobky.

Slováci najvýhodnejšie nakúpia v Kauflande. Myslí si to tretina (35%) obyvateľov Slovenska, hlavne muži, ľudia vo veku 40-49 rokov, ľudia z miest s počtom obyvateľov 20 000 – 100 000 a obyvatelia Košického kraja. Podľa necelej tretiny ľudí (31%) sa najvýhodnejšie nákupy robia v Lidli, ktorý si v porovnaní s minulými rokmi mierne polepšil. Naopak, v porovnaní s minulosťou si pohoršilo Tesco. V súčasnosti len 15% spotrebiteľov tvrdí, že ich rovnaký nákup vyjde najvýhodnejšie práve v tomto obchodnom reťazci.

Lidl (38%) a Kaufland (35%) patria zároveň medzi tie obchodné reťazce, kde Slováci najradšej nakupujú. Je to aj kvôli tomu, že práve v týchto reťazcoch sa dajú urobiť najvýhodnejšie nákupy. A tiež kvôli orientácii v predajni, personálu či celkovej atmosfére predajne.  V sieti Tesco rada nakupuje necelá tretina (29%) ľudí. 18% chodí rado aj do predajne Coop Jednota a 12% do Billy.

Medzi najdôležitejšie atribúty, na základe ktorých si spotrebitelia vyberajú obchodný reťazec, patria: prijateľné ceny (86%), čerstvosť (85%) a kvalita produktov (83%) a čistota predajne (79%). Privátne značky obchodných reťazcov sú dôležité len pre približne tretinu (38%) zákazníkov.

O prieskume

Prieskum realizovala agentúra TNS Slovakia prostredníctvom internetu. Vzorka 1 000 respondentov je reprezentatívna pre populáciu Slovenska vo veku 18 a viac rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, veľkosti miesta bydliska a kraja. Terénna fáza výskumu sa uskutočnila v máji 2015.

Vladimíra Bunčáková, PR Manager; t: 0903/ 477 621, e: vladimira.buncakova@tns-global.sk

Linda Tomková, Client Partner, TNS Slovakia, t: 0911/ 691 711, e: linda.tomkova@tns-global.sk

Zdenka Vavrovičová, Client Partner Director, t: 02/ 323 66 455, e: zdenka.vavrovicova@tns-global.sk