Štvrtok, 5. Jún 2014 | Prílohy k správe | Tagy

Slováci sa v Českej republike aj 21 rokov od rozdelenia spoločného štátu cítia ako doma. Vyplýva to z prieskumu agentúry TNS Slovakia, podľa ktorého má v Česku rodinu až 8 z 10 Slovákov (81 %). V ostatných piatich rokoch navštívili našich západných susedov až tri štvrtiny  opýtaných respondentov (75 %). Najčastejším dôvodom pobytu bola podľa respondentov návšteva (52 %), dovolenka (47 %), či pracovná cesta (23 %). Tento rok sa do Českej republiky chystá až 65 % opýtaných.

Agentúra TNS Slovakia realizovala prieskum, ktorý zmapoval aktivitu Slovákov v Českej republike. Prieskum potvrdil blízkosť Slovákov a Čechov. „Vyše 80 % Slovákov má v Česku rodinu a známych, pričom za ostatných päť rokov navštívili Českú republiku tri štvrtiny Slovákov. Väčšina respondentov nemá z pobytu v Českej republike žiadnu obavu,“ uviedla Tatiana Böhmerová, Client Partner Senior z agentúry TNS Slovakia.

Slováci nemajú z cesty do susedného Česka väčšinou žiadne obavy. Najväčšie obavy majú Slováci z rozdielnej meny, náročnosti cestovania, roamingu či neznalosti krajiny.  Od cestovania do Českej republiky odrádza v menšej miere aj nekvalitná diaľnica, či nepohodlné cestovanie a meškanie dopravy.

Najväčšími výhodami boli pre Slovákov blízky jazyk, dostupnosť vyplývajúca zo susedstva so SR a kultúrne a historické bohatstvo krajiny. Ďalšími výhodami pre Slovákov sú blízka kultúra a mentalita, nižšie ceny tovarov, znalosť prostredia s dostatkom informácií, či ochota a priateľskosť ľudí v Česku.

Až 9 z 10 respondentov odpovedalo na otázku, či sú za odstránenie všetkých bariér medzi Českom a Slovenskom, určite áno a skôr áno. Pri odpovedi určite áno neváhalo až 70 % Slovákov.

O prieskume

Prieskum realizovala agentúra TNS Slovakia prostredníctvom internetu. Vzorka 300 respondentov je reprezentatívna pre populáciu Slovenska vo veku 18-65 rokov z hľadiska pohlavia, veku a kraja. Terénna fáza výskumu sa uskutočnila v máji 2014.

Vladimíra Bunčáková, PR Manager; t: 0903 477 621, e: vladimira.buncakova@tns-global.sk

Tatiana Böhmerová, Client Partner Senior, t:02/ 3236 6456, e:tatiana.bohmerova@tns-global.sk