Pondelok, 11. Júl 2016 | Prílohy k správe | Tagy

Slovenskí futbaloví fanúšikovia fandili vo finále majstrovstiev Európy vo futbale viac Francúzsku ako Portugalsku. Zistil to bleskový prieskum agentúry TNS Slovakia, ktorá hneď po skončení zápasu dopytovala viac ako 500 divákov, ktorí stretnutie sledovali na RTVS. Respondenti vypĺňali dotazníky cez svoje smartfóny.

Zatiaľ čo Francúzsku fandilo 51 % divákov, Portugalsku len 37 %. Zvyšných 12 % nedržalo palce ani jednému tímu. Zaujímavé je, že zatiaľ čo muži fandili Francúzsku skoro dvakrát častejšie ako Portugalsku, medzi ženami boli sympatie takmer vyrovnané. Či je za tým výzor Cristiana Ronalda agentúra nezisťovala.

Respondenti hodnotili aj komentátorov RTVS a zápasové štúdio. Pri komentátoroch Marcelovi Merčiakovi a Mariánovi Zemanovi oceňovali najmä ich odbornosť – 52 % respondentov sa vyjadrilo, že rozumejú futbalu a 31 % súhlasilo s tým, že ich komentár bol odborný. Na druhej strane, divákom možno chýbalo v ich komentári viac vtipu – za zábavných ich označilo len 14 % divákov. Chýbajúca zábava pritom nebola vyvážená vysokou úrovňou hovoreného slova, za kultivovaný označilo ich prejav len 19 % divákov.

Podobne hodnotili diváci aj zápasové štúdio RTVS s hosťami Ladislavom Borbélym a Robertom Vittekom. 38 % divákov vyzdvihlo odbornú analýzu hry, ale len 7 % označilo vysielanie zo štúdia za zábavné.

Diváci však stále považujú RTVS za najlepšiu televíziu pre športové prenosy. 59 % z nich uviedlo, že prenosy na RTVS sú lepšie ako na komerčných staniciach, 37 % si myslí, že sú rovnako kvalitné a len 4 % si myslia, že prenosy na komerčných staniciach sú lepšie ako vo verejnoprávnej televízii.

Napriek pomerne neskorému času vysielania sledovalo až 14 % respondentov zápas mimo domova, hlavne v reštauráciách a baroch.

Vladimíra Bunčáková, PR Manager; t: 0903/ 477 621, e: vladimira.buncakova@tns-global.sk

Vladislav Chaloupka, Research Director; t: 0910/ 999 599, e: vladislav.chaloupka@tns-global.sk