Streda, 16. Apríl 2014 | Prílohy k správe | Tagy

Oficiálne výdavky do reklamy vzrástli v roku 2013 o 8 percent a dosiahli úroveň takmer 1039 mil. eur. Vyplýva to z monitoringu reklamných výdavkov Media Intelligence spoločnosti TNS Slovakia. Monitoring Media Intelligence vychádza z oficiálnych cenníkových cien a nezohľadňuje bartre, zľavy a bonusy.

Najviac potiahli nárast reklamných výdavkov investície do televíznej reklamy, najvýraznejší prepad bol zaznamenaný pri kinoreklame (-19,2 percenta). Vzhľadom na 68 percentný podiel televízie v mediamixe tradičných médií je nárast výdavkov o 12 percent v tomto médiu najvýznamnejším akcelerátorom medziročného vývoja. Pozitívny vývoj zaznamenala aj printová reklama, presnejšie reklama v novinách. Všetky ostatné médiá v roku 2013 medziročne poklesli. Reklama v rádiách zaznamenala medziročný pokles investícií o 4,4 percenta a dostala sa na úroveň z roku 2011. Mierny prepad bol zaznamenaný v investíciách do outdoorovej reklamy (-3,2 percenta) a pokles výdavkov do inzercie zaznemanali aj časopisy (-4,2 percenta).

Prehľad výdavkov do reklamy

961 645 663 €

8,0%

100,0%

Vo všeobecnosti možno povedať, že objem reklamného priestoru sa v roku 2013 zvýšil. Jeho vývoj v jednotlivých médiách bol však rôzny. Nárast výdavkov do reklamy v novinách bol viac ako dvojnásobný (9,6 percenta) v porovnaní s nárastom počtu predaných inzertných strán (4,2 percenta). Časopisy naopak napriek nepatrnému nárastu počtu predaných inzertných strán zaznamenali mierny pokles výdavkov do reklamy. Rádiá odvysieli približne rovnaký objem reklamného času ako rok predtým, pričom výdavky do reklamy poklesli. A televízie odvysielali o 16 percent reklamného priestoru viac, pričom výdavky do reklamy rástli, ale rástli pomalšie (o 12 percent).

Celková dĺžka odvysielaných spotov v hodinách,

resp. počet inzertných strán za obdobie 2013 vs. 2012

Mediatyp

% zmena

TELEVÍZIA

5 532 hodín

4 770 hodín

16,0%

RÁDIO

1 986 hodín

1 980 hodín

50 340 inz.strán

49 325 inz.strán

2,0%

z toho Časopisy

27 193 inz.strán

27 115 inz.strán

z toho Noviny

23 148 inz.strán

22 210 inz.strán

4,2%

Najviac investícií alokovali zadávatelia do reklamy bánk. Banky sa udržali na čele rebríčka aj v roku 2013, keď investovali do reklamy o takmer štvrtinu viac ako v roku 2012. Nasledovali ich telekomunikačné služby a na tretej pozícii to bola kategória lieky, ktorá si vymenila pozíciu s kategóriou autá. Kým v kategórii lieky sa minulo medziročne o takmer tretinu viac, v kategórii áut došlo v roku 2013 k poklesu výdavkov do reklamy. Päticu najviac spendujúcich kategórií uzatvára kategória maloobchod.

TOP 5 kategórií 2013

Kategória

Banky

110 863 867 €

Telekomunikačné služby

100 294 429 €

18%

Lieky

79 194 452 €

31%

Autá

78 568 768 €

Obchod, maloobchod

61 945 503 €

15%

TOP 10 zadávateľov investovalo do reklamy takmer štvrtinu (24 percent) z celkového objemu reklamných výdavkov v roku 2013. 9 z 10 zadávateľov sa umiestnilo v tomto rebríčku aj v roku 2012. Nováčikom v rebríčku TOP 10 je zadávateľ Tesco Stores, ktorý medziročne zvýšil výdavky do reklamy o takmer 24 percent. Z TOP 10 vypadla Škoda Auto Slovensko, ktorá sa dostala na 14.miesto.

Najväčším zadávateľom reklamy bol Slovak Telekom. Poradie prvých 3 z TOP 10 zadávateľov reklamy sa medziročne nezmenilo (1. Slovak Telekom, 2. Orange, 3. Henkel). Telefónica si vymenila miesto so zadávateľom Unilever a o jedno miesto si polepšilo aj Nestlé. Lidl, Slovenská sporiteľňa a Poštová banka zostali na rovnakom mieste ako v roku 2012.

TOP 10 zadávateľov 2013

Poštová banka

13 865 294 €

6%

Poradie značiek, do propagácie ktorých investovali zadávatelia najviac peňazí, vedú mobilní operátori. Lídrom je značka Telekom, nasledujú ju Orange a O2. Hodnota reklamy značiek mobilných operátorov tvorí 11 percent celkových výdavkov do reklamy v roku 2013.  V top 10 značiek sa nachádzajú aj 4 banky, 2 obchodné reťazce a 1 automobilka. Najvýraznejší medziročný nárast bol zaznamenaný pri značke Prima banka. Za výraznou reklamnou podporou stojí fakt, že v Prima banka vstúpila na trh len v roku 2012 a rok 2013 sa niesol v znamení budovania znalosti značky. Škoda bola jedinou značkou, na reklamu ktorej sa minulo medziročne menej (- 8 percent).

TOP 10 značiek 2013

Tatra banka

10 543 190 €

58%

Monitoring reklamných výdavkov vychádza z oficiálnych cenníkových cien a nezohľadňuje  bartre, bonusy a agentúrne provízie. TNS Slovakia aktuálne monitoruje 9 celoštátnych televíznych a 5 celoštátnych rozhlasových staníc, viac ako 120 printových titulov s celoslovenským aj regionálnym zameraním, 382 domén druhej a tretej úrovne a preberá údaje o reklame od 10 out-of-home agentúr, 2 kino spoločností a 1 mediálneho zastupiteľstva (zastrešuje 33 tematických TV staníc).

Jana Tibenská, Head of Media Intelligence, t: 02/ 32 366 320, e: janka.tibenska@tns-global.sk