Piatok, 15. Apríl 2016 | Prílohy k správe | Tagy

Agentúra TNS Slovakia realizuje prieskum o obchodných reťazcoch pravidelne každý rok. Aktuálny prieskum sa uskutočnil v marci tohto roku na reprezentatívnej vzorke 1000 respondentov a okrem iného zisťoval, ktoré obchodné reťazce poznáme, v ktorých pravidelne nakupujeme, a ktoré atribúty sú pri výbere obchodného reťazca pre nás dôležité.

Až tri štvrtiny (75 %) Slovákov nakupujú pravidelne v obchodnom reťazci Lidl. Sú to hlavne ľudia s vyšším vzdelaním a obyvatelia z najväčších miest (nad 100 000 obyvateľov). Dve tretiny ľudí zvyknú s istou pravidelnosťou nakupovať aj v Tescu (68 %) alebo v Kauflande (64 %), pričom do Tesca chodia skôr ženy a do Kauflandu zase ľudia  vo veku 45 – 54 rokov či ľudia z domácnosti s priemerným mesačným príjmom 1 000 -1 600 eur.

Z výsledkov prieskumu tiež vyplynulo, že menšie denné nákupy zvyknú Slováci robiť v predajniach Coop Jednota (29 %). Naopak, Tesco (31 %) a Kaufland (30 %) patria medzi tie obchodné reťazce, do ktorých Slováci chodia za väčšími rodinnými nákupmi.

Pri výbere obchodného reťazca sú pre Slovákov dôležité viaceré atribúty: dobrý pomer ceny a kvality, čerstvosť potravín, široký sortiment výrobkov, výhodné ceny a kvalita výrobkov. Z tohto pohľadu vyhovuje najviac Slovákom obchodný reťazec Kaufland. Kaufland ako jediný zo všetkých obchodných reťazcov na Slovensku dosahuje vo všetkých spomínaných atribútoch nadpriemerné hodnotenie. Naviac má, na rozdiel od konkurencie, vždy dostupný akciový tovar a ponúka dobrý servis (ako napríklad bezplatnú zákaznícku linku či pokladňu bez sladkostí).

O prieskume

Prieskum realizovala agentúra TNS Slovakia prostredníctvom internetu. Vzorka 1 000 respondentov je reprezentatívna pre populáciu Slovenska vo veku 18 a viac rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, veľkosti miesta bydliska a kraja. Terénna fáza výskumu sa uskutočnila 22.2.2016-7.3.2016. Viac info na www.tns-global.sk

Vladimíra Bunčáková, PR Manager; t: 0903/ 477 621, e: vladimira.buncakova@tns-global.sk

Linda Carbone, Client Partner, TNS Slovakia, t: 0911/ 691 711, e: linda.carbone@tns-global.sk