Štvrtok, 17. Júl 2014 | Prílohy k správe | Tagy

Ľudia na celom svete sú závislí na televízii a to aj napriek tomu, že spotrebiteľské návyky divákov hladných po obsahu sa rapídne menia. A zatiaľ čo priazeň k televíziám stále pretrváva, samotná televízia nestačí uspokojiť náš apetít po obsahu. Dôsledkom toho je nárast online médií a využívanie viacerých obrazoviek v rovnakom čase (screen-stacking).

Globálna štúdia Connected Life agentúry TNS, do ktorej sa zapojilo viac ako 55 000 užívateľov internetu z 50 krajín, poukazuje na to, že takmer polovica všetkých ľudí (48%), ktorí sledujú televíziu večer, sa zároveň venuje aj ďalším digitálnym aktivitám, napríklad sa pripája na sociálne siete, kontroluje si emaily alebo nakupuje cez internet.

Z výsledkov prieskumu tiež vyplynulo, že priemerne vlastníme 4 digitálne zariadenia. Austrálčania, Nemci a Briti vlastnia približne 5 takýchto zariadení – a práve vlastníctvo digitálnych zariadení spolu so záujmom o televízny obsah sledovaný v pohybe podporuje využívanie viacerých obrazoviek naraz (multiscreening alebo screen-stacking).

Záujem o sledovanie živého internetového vysielania sa zvýšil počas majstrovstiev sveta vo futbale. Toto medzinárodné športové podujatie sledovali diváci cez rôzne zariadenia, ako doma tak aj vonku, a popritom sa zapájali do konverzácií na sociálnych sieťach.

Túžba sledovať obľúbené televízne programy v ktorúkoľvek hodinu nás núti využívať internetovú televíziu. Štvrtina (25%) ľudí na celom svete denne sleduje televíziu na počítači, notebooku, tablete alebo mobile. Toto číslo vzrástlo na tretinu v Číne, Singapure (obe krajiny po 33%) a tiež v Hong Kongu (32%), kde sa tešia veľkej obľube hlavne phablety.

V Hong Kongu aktuálne sleduje viac ľudí televíziu cez internet ako cez tradičné zariadenia. Na digitálnych zariadeniach tam večer sleduje televízny obsah štvrtina (26%) ľudí, zatiaľ čo klasické televízory zapína len 14%.

Dôležitú úlohu v našich životoch stále zohrávajú tradičné televízne zariadenia, a to aj napriek tomu, že konzumácia internetu narastá. Tri štvrtiny (75%) respondentov zapínajú  klasický televízor každý deň.  Večere pred televízorom sú tiež v kurze, traja zo štyroch divákov (76%) večerajú počas sledovania televízneho programu, resp. počas večere sledujú tv.

Množstvo veľkých globálnych mediálnych spoločností využíva rastúci trend sledovania televízie prostredníctvom internetu. Služby, ako napríklad BBC Player, Hulu alebo HBO GO ponúkajú sledovanie programov z archívu a poskytujú prístup do prémiového obsahu prostredníctvom tabletov alebo mobilov z ktoréhokoľvek miesta na svete.

Matthew Froggatt, Chief Development Officer zo spoločnosti TNS, výsledky prieskumu okomentoval: „Vo svete, v ktorom vládne multitasking, sa rýchlo mení aj spôsob sledovania televízie – už to nie je len o sedení doma na gauči bez ďalšieho digitálneho rozptýlenia. Rastie sledovanie viacerých obrazoviek naraz ako aj sledovanie televízie prostredníctvom internetu – hlavne na ázijských trhoch, a to zvyšuje dopyt po obsahu medzi divákmi.

Aj napriek tomu, že naša priazeň k tradičnej televízii stále pretrváva, musia sa zadávatelia prispôsobiť meniacemu sa spôsobu sledovania televízie. Online zariadenia ponúkajú viac spôsobov, ako sa napojiť na televízny obsah. A to znamená, že ak chcú značky zaujať spotrebiteľov, musia si osvojiť integrovanejší online prístup.

Na druhej strane je na svete stále veľa ľudí, ktorí sú prepojení so svojou klasickou televíziou, hlavne keď ju pozerajú so svojou rodinou alebo priateľmi. Náš záujem o televíziu podporuje aj nárast digitálnych set-top boxov, videopožičovní jednotlivých TV poskytovateľov a sledovanie televíznych programov z archívu, ktoré poskytuje napríklad Sky+ alebo Virgin TV Anywhere.“

Trh

% ľudí, ktorí sledujú televíziu na internete každý deň  - cez počítač, mobil alebo tablet

Globálne

Európa

Austrália

Čína

Francúzsko

Holandsko

Hong Kong

India

Nemecko

Nový Zéland

Rusko

Singapur

Spojené Arabské Emiráty

Španielsko

Taliansko

USA

Veľká Británia

Trh

% ľudí, ktorí sledujú televíziu každý deň

Globálne

Európa

Austrália

Čína

Francúzsko

Holandsko

Hong Kong

India

Nemecko

Nový Zéland

Rusko

Singapur

Spojené Arabské Emiráty

Španielsko

Taliansko

USA

Veľká Británia

O štúdii Connected Life

Connected Life je globálna štúdia o digitálnom prístupe a správaní viac ako 55 000 užívateľov internetu z 50 krajín. Odhaľuje, ako technológie menia životy spotrebiteľov na celom svete. Poskytuje komplexný pohľad na vplyv rastúceho digitálneho ekosystému v mediálnom prostredí.

Connected Life tiež odkrýva nové a zaujímavé príležitosti pre marketérov, ako sa spojiť so svojimi zákazníkmi v tomto čoraz zložitejšom prostredí. Je to silný nástroj, ktorý značkám pomáha vytvuárať lepšie digitálne rozhodnutia.

Zber dát sa uskutočnil v období marec až jún 2014.

Vladimíra Bunčáková, PR Manager; t: 0903 477 621, e: vladimira.buncakova@tns-global.sk

Ľubomír German, Client Partner , t: 02/ 323 664 54, e: lubomir.german@tns-global.sk